1
استادیار، دانشکده اقتصاد، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
2
دانشجوی دکتری، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
چکیده
در سالهای اخیر و بهتبع شرایط جنگ اقتصادی، تحریمهای ظالمانه و تروریستی، اضافهشدن مفهوم «اقتصاد مقاومتی» به دایرهالمعارف انقلاب اسلامی و ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی رونق گرفته است. این مفهوم با اینکه حاوی یک معنای تخصصی و غیر مسبوق به سابقه است، مشتمل بر ویژگیهای کلی است که به نظام اقتصادی مدنظر اسلام تعلق دارد؛ لذا برای مفهومپردازی و تبیین ویژگیهای آن، میتوان از مؤلفههای نظام اقتصادی اسلام بهره برد. ما در این مقاله، نقش دولت در مردمیکردن اقتصاد را با تمرکز بر فرامین و توصیههای حضرت امیرالمؤمنین علی(علیهالسلام) به فرمانداران و مأمورین جمعآوری زکات، تبیین میکنیم. بر این اساس، با استفاده از روش تحلیل مضمون، 26 نامه حضرت امیر(علیهالسلام) به کارگزاران، فرمانداران و مأمورین جمعآوری زکات بررسی و تحلیل شدند تا براساس آنها، نقش دولت در مردمیکردن اقتصاد ازمنظر امیرالمؤمنین(علیهالسلام) بهدست آید. یافتههای پژوهش حاکی از آن است که از 239 مضمون پایه، 6 مضمون سازماندهنده اعتمادسازی، انگیزهبخشی، زمینهسازی، فرصتسازی، ظرفیتسازی و توانمندسازی بهعنوان وظایف اصلی دولت در مردمیکردن اقتصاد بهدست میآید که در 3 مضمون فراگیر انباشت سرمایه اجتماعی (اعتماد و سایر مؤلفههای سرمایه اجتماعی)، خلق سرمایهانسانی (تبدیل آحاد مردم به سرمایه انسانی) و تأمین سایر سرمایهها (طبیعی، فیزیکی و مالی لازم جهت مشارکت مردم) جای میگیرند.
توحیدینیا, ابوالقاسم, & نوروزی, عاطفه. (1403). نقش دولت در مردمیکردن اقتصاد؛ براساس نامههای حضرت امیر(علیهالسلام) به فرمانداران بلاد. پژوهشهای کاربردی اقتصاد مقاومتی, 1(1), 169-198.
MLA
ابوالقاسم توحیدینیا; عاطفه نوروزی. "نقش دولت در مردمیکردن اقتصاد؛ براساس نامههای حضرت امیر(علیهالسلام) به فرمانداران بلاد", پژوهشهای کاربردی اقتصاد مقاومتی, 1, 1, 1403, 169-198.
HARVARD
توحیدینیا, ابوالقاسم, نوروزی, عاطفه. (1403). 'نقش دولت در مردمیکردن اقتصاد؛ براساس نامههای حضرت امیر(علیهالسلام) به فرمانداران بلاد', پژوهشهای کاربردی اقتصاد مقاومتی, 1(1), pp. 169-198.
VANCOUVER
توحیدینیا, ابوالقاسم, نوروزی, عاطفه. نقش دولت در مردمیکردن اقتصاد؛ براساس نامههای حضرت امیر(علیهالسلام) به فرمانداران بلاد. پژوهشهای کاربردی اقتصاد مقاومتی, 1403; 1(1): 169-198.